Alzheimer hastalarında Kulak Burun Boğaz Sorunları

irfan papila tarafından tarihinde yayınlandı

Dünya Alzheimer günü olan 21 Eylülde hastalığa Kulak Burun Boğaz disiplini açısından da yaklaşmak  uygun olur.

En önemli risk faktörü yaşlanma olan Alzheimer hastalığı unutkanlık ile başlayan; gördüğü ,duyduğu,algıladığı bilgileri kayıt edemeyen, bellekte tutamayan hastaları içerir.

Hastalığın belirtileri içinde olup ,hastaların kendilerinin ifade edemedikleri fakat periyodik değerlendirmede Kulak Burun Boğaz açısından değerlendirilmesi gereken hususlar dış kulak yolunun hijyeninin sağlanması (Buşon gibi oluşumlardan bertaraf edilmesi),burun yabancı cisimlerini ,nazal kavite krutlarının ekarte edilmesi önemlidir.Ayrıca ağız hijyenini sağlamak için hastaya yardımcı olmak gerekir.

Hastalar yemek yemeği red ettikleri için  rahat yutabildikleri ,yeterli ve dengeli kalori içeren genel  diyetine  uygun gıdaları düzenli olarak vermek hastaların kilo kaybının önüne geçer.

Su ve elektrolit dengesi için ise ortam sıcaklığına ve hastanın kilosuna paralel, ihtiyacını giderecek kadar su ve elektrolit takviyesi yapmak  çok önemlidir.

Uyku bozukluğu olan hastalarda  hastanın rahat yatabileceği  uygun şartları sağlamak ,iştahı azalan hastalarda iştah açıcı ilaçlar vermek yaşam kalitesini arttırmaya yönelik tedbirlerdir.Tedavi esnasında verilen ilaçların bazılarının iştahsızlığı arttırdığı unutulmamalıdır.

Yanlış teşhisten korunmak için hastaların afazi (konuşma ve anlama bozukluğunun) iştme kaybı gibi başka sebeplere bağlı olup olmadığının irdelenmesi gerekir.

Hasta  ve ailesi maddi ve manevi yükle karşılaştığından bu hastalıkla yaşamaya alışmak ve başedebilmek için profesyonel destek alınması uygun olur.

 


0 yorum

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.